Maak gebruik van ondersteunende materialen

Er zijn allerlei materialen die u kunnen helpen bij het ondersteunen van uw patiënten in hun seksuele gezondheid. Denk aan publieksinformatie, richtlijnen en standaarden, onderzoeksgegevens en achtergrondinformatie.

Het helpt enorm dat er nu materiaal is waarmee je als huisarts seksualiteit bespreekbaar kan maken, zoals de diverse publieksfolders.

Peter Leusink
Huisarts & seksuoloog NVVS

Informatie voor patiënten

Het overhandigen van een folder kan een makkelijke manier zijn om het gesprek over seksualiteit te beginnen. Uw patiënt kan thuis de informatie nog eens rustig nalezen en weet u te vinden als er nog vragen zijn. Veel van de folders voor patiënten zijn ook digitaal te vinden, bijvoorbeeld op de website Seksualiteit.nl.

Richtlijnen en standaarden

De NHG heeft een aantal belangrijke standaarden rond seksuele gezondheid. Het helpt veel praktijkondersteuners bijvoorbeeld enorm dat seksualiteit is opgenomen in de NHG Standaard voor diabetes.  Daarnaast zijn er ook tal van andere richtlijnen die u kunt gebruiken.

Onderzoek en achtergrondinformatie

Soms is het prettig iets meer te weten van de seksuele gezondheid van de Nederlandse bevolking, de bijwerkingen van bepaalde medicijnen of wat u patiënten met seskuele disfuncties kan adviseren. Er is veel achtergrondmateriaal beschikbaar over uiteenlopende thema's rond seksualiteit. Op deze website vindt u bijvoorbeeld een verkorte versie van de literatuurstudie naar de seksuele levensloop.

Downloads en links

Uitgelichte tips en tools