Voor zorgverleners

Mensen denken vaak dat seksualiteit en ouderen niet samengaan. Niks is minder waar. De manier waarop ouderen seksualiteit en intimiteit beleven kan veranderen, maar de behoefte aan intiem contact blijft. Voor u als zorgverlener is het daarom goed dat u hier aandacht voor heeft. Hoe doet u dat?

Rutgers en Vilans werken samen aan het verbeteren van de zorg en aandacht voor intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Samen met een aantal verpleeghuizen en onderwijsinstellingen zijn interventies voor de praktijk en lesmateriaal voor MBO, HBO en universitaire opleidingen verder ontwikkeld en verbeterd. Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw. Door het inzetten van deze interventies worden (toekomstige) zorgprofessionals beter toegerust in hun werk met kennis, competenties en hulpmiddelen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. 

Hoe begint u over seksualiteit? 

Niet iedereen vindt het makkelijk om over seksualiteit te praten. Onze boodschap is: durf te vragen. En verder kies wat bij u en bij uw cliënt past. Als een manier niet werkt, probeer dan ook eens een andere manier. Lees welke manieren u kunt proberen.

Zorg dat u voldoende kennis en vaardigheden heeft 

 

Feiten en cijfers over ouderen

Seksualiteit en intimiteit zijn voor veel ouderen belangrijk, tot op hoge leeftijd. Bekijk meer feiten en cijfers.

Zorg voor Beter: tips en casussen

Ook op Zorg voor Beter staat informatie over intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg. Er staan tips over hoe zorgmedewerkers dit onderwerp op een respectvolle manier bespreekbaar kunnen maken. Daarnaast zijn er 12 uitgewerkte casussen van collega's in de zorg: hoe gaan zij om met soms heel lastige dilemma’s?

www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit

Voorbeeld: Gewoon intiem – ook in het verpleeghuis

“We vragen aan een nieuwe bewoner of hij kaas of worst op brood wil. En of hij gewend is naar de kerk te gaan. Maar niet of hij gewoontes heeft die vragen dat wij zijn privacy duidelijk respecteren. Misschien wil hij niet gestoord worden als zijn vrouw op bezoek is. Dan kunnen we daar toch rekening mee houden.”

Aan het woord is Karla Pullen, die samen met Marielle Vlasblom het project ‘Intimiteit en Seksualiteit’ vormgeeft bij TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Twente. Als geestelijk verzorger weet Marielle dat intimiteit essentieel is voor het welbevinden van mensen. “Het gaat niet alleen om seksualiteit, intimiteit is zoveel meer. Lees hoe TriviumMeulenbeltZorg meer ruimte biedt voor intimiteit en seksualiteit.