Seksualiteit binnen de GGZ

Seksualiteit en psychische klachten beïnvloeden elkaar. Seksuele klachten of seksueel misbruik kunnen onderliggende oorzaken zijn van psychische klachten. Psychische klachten of medicatie kunnen op hun beurt het seksueel functioneren verstoren. Het is belangrijk dat cliënten een positieve seksualiteitsbeleving kunnen hebben, ook als ze in een GGZ-instelling wonen. Seksualiteit zou daarom een vanzelfsprekend gespreksonderwerp moeten zijn binnen de GGZ.

Seksualiteit bespreken binnen de GGZ

Bijna alle GGZ-professionals vinden seksualiteit een belangrijk thema. Maar handelingsverlegenheid vormt nog te vaak een barrière voor de zorgverleners om seksualiteit ook daadwerkelijk te bespreken. Hierdoor blijft veel van de problematiek rond seksualiteit onopgemerkt en onbehandeld. Dit geldt niet alleen voor seksuele klachten, maar ook voor ervaringen met seksueel geweld of seksueel misbruik. Lees hier hoe u seksualiteit kunt bespreken

Seksualiteitsbeleid in GGZ-organisaties

Een seksualiteitsbeleid geeft werknemers duidelijke richtlijnen over hoe seksualiteit op een professionele manier te bespreken, hoe cliënten te ondersteunen bij vragen of problemen rond seksualiteit, over wat wel en niet mag binnen de zorgorganisatie en over hoe op te treden bij incidenten.

Een helder seksualiteitsbeleid is onmisbaar in de preventie van onbedoelde zwangerschappen, soa's en seksuele grensoverschrijding. Door een positieve seksualiteitsbeleving mogelijk te maken, draagt u ook bij aan het welzijn en de gezondheid van uw cliënten. Lees meer over seksualiteitsbeleid in GGZ organisaties

Zorgstandaarden

De zorgstandaarden geven sturing aan alle onderdelen van het zorgproces rond parafiele en hyperseksuele stoornissen en seksuele disfuncties; van diagnose en indicatie tot toewijzing en uitvoering. Hieronder de links naar de twee zorgstandaarden:

Meer informatie