Sense (GGD)

Sense-verpleegkundigen beantwoorden allerlei vragen van jongeren over seksualiteit. Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van soa’s en het kiezen voor passende anticonceptie.

Tussen de 12 en 25 jaar gaan veel jongeren fantaseren over seksualiteit. Ze ervaren voor het eerst seksuele opwinding en een orgasme, gaan masturberen en doen hun eerste seksuele ervaringen op met anderen. De eerste liefdesrelaties worden gevormd. Tegen het eind van de adolescentie worden deze langduriger en intiemer. De seksuele oriëntatie wordt langzamerhand duidelijk.

Bij al deze ontwikkelingen is ingrijpen van buitenaf in principe niet nodig. Wel kan een jongere ondersteund worden met informatie of adviezen. Er kunnen zich echter ook problemen voordoen waarbij hulp of advies van een Sense-medewerker onmisbaar is. Hier vindt u een handig overzicht van de richtlijnen en handelingsadviezen.

Richtlijnen: Handboek Seksuele Gezondheid

Sense-medewerkers werken vooral met het Handboek Seksuele Gezondheid. Waar bestaat de richtlijn uit en waar kunt u de meest actuele informatie vinden?

Handelingsadviezen Sense

Hoe kunt u handelen bij specifieke problemen? Een aantal handelingsadviezen op een rijtje. Deze adviezen zijn voor een belangrijk deel overgenomen uit de JGZ Richtlijn seksuele ontwikkeling. Dit om afstemming en eenduidigheid te bevorderen. Verder zijn deze adviezen een aanvulling op de adviezen in het Handboek Seksuele Gezondheid.

Tips voor verpleegkundigen seksuele gezondheid

Praten over seksualiteit is voor een verpleegkundige seksuele gezondheid natuurlijk dagelijkse kost. Een aantal tips waarmee u uw vaardigheden nog verder kunt versterken.

Deze tips zijn vooral gericht op het werk van verpleegkundigen seksuele gezondheid. Maar ze kunnen ook relevant zijn voor GGD-artsen. Voor informatie op maat kunnen artsen terecht bij SoaAids Nederland.

Verpleegkundigen seksuele gezondheid vinden op de website van SoaAids Nederland informatie over de actuele richtlijnen en behandelingen.

Ondersteuning preventie tienerzwangerschappen

Gerelateerde tips en tools