Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen

Patiënten hebben vaak allerlei vragen over seksualiteit, maar weten vaak niet bij wie ze terecht kunnen of durven hier niet uit zichzelf over te beginnen. Jij als POH of PVK vervult een belangrijke taak als het om seksuele gezondheid gaat. Door te anticiperen op vragen en informatiebehoeften, verlaag je de drempel voor patiënten. Zo kun je onnodige zorgen of problemen rondom seksualiteit voorkomen. Zorg dat patiënten weten dat ze met vragen over seksualiteit bij jou terecht kunnen. Dit doe je door hier aandacht aan te geven in je consulten.

Algemene aandachtspunten

Ik heb vragen over seksualiteit opgenomen in de vragenlijst voor hart- en vaatpatiënten. Die krijgen ze van tevoren thuisgestuurd. Zo zijn ze er op voorbereid.

Paulien Lunter -Praktijkverpleegkundige, huisartsenpraktijk van Duivenboden

Voorbeelden om het onderwerp seksualiteit op een professionele manier te introduceren:

Meer over seksualiteit bespreken

Versterk je kennis over seksualiteit

Versterk zo nodig je eigen kennis over seksualiteit. Zorg dat je een goed beeld hebt van wat er kan spelen bij jouw patiënten op het gebied van seksualiteit. Dit helpt tijdens het gesprek en bij het bieden van advies:
• Meer informatie over seksualiteit bij ziekte en beperking.
• Lees de patiëntenfolders aandachtig zodat je voorbereid bent op vragen.
• Bekijk de seksuele levensloop van geboorte tot op hoge leeftijd.
• Lees het artikel van TvPO – Wat iedere praktijkondersteuner moet weten over seks

Gerelateerd