Zoeken

Ouderenzorg

Steeds meer zorginstellingen voor ouderen geven aandacht aan seksualiteit. Uit onderzoek blijkt dat seksualiteit en intimiteit ook voor ouderen belangrijke thema’s zijn.

Volgend werkveld Verloskundige zorg

Seksualiteit in de ouderenzorg

Zorgprofessionals weten niet altijd hoe ze met vragen rondom seksualiteit om kunnen gaan. Dit kan tot lastige situaties leiden, zowel voor de werknemers als voor de bewoners. Veel (jonge) zorgverleners weten niet dat seksualiteit tot op hoge leeftijd een rol kan spelen. Hierdoor kunnen ze onverwacht geconfronteerd worden met de seksualiteit van bewoners. In opleidingen tot verpleegkundige, verzorgende of helpende is er maar beperkt aandacht voor seksualiteit, terwijl dit belangrijk is om zowel de waardigheid als privacy van ouderen te kunnen waarborgen.

 

Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis

Rutgers en Vilans werken samen aan het verbeteren van de zorg en aandacht voor intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Samen met een aantal verpleeghuizen en onderwijsinstellingen zijn interventies voor de praktijk en lesmateriaal voor MBO, HBO en universitaire opleidingen verder ontwikkeld en verbeterd. Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw. Door het inzetten van deze interventies worden (toekomstige) zorgprofessionals beter toegerust in hun werk met kennis, competenties en hulpmiddelen op het gebied van intimiteit en seksualiteit.

Materialen

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.