Zoeken

Casus – mevr. en dhr. Pijl

Praktijkvoorbeeld ouderenzorg

Mevr. en dhr. van der Pijl zijn gehuwd en wonen nog zelfstandig. Mevrouw van der Pijl heeft de ziekte van Parkinson en krijgt hier medicatie voor. Meneer van der Pijl is deels verlamd geraakt door een hersenbloeding. Het huwelijk is goed en op het gebied van intimiteit en seksualiteit was het altijd fijn.

mevr en dhr Pijl in de Casus seksualiteit ouderenzorg

Maar dhr. van der Pijl is erg onzeker over zijn lichaam geworden en voelt zichzelf niet langer seksueel aantrekkelijk. Hij ontwijkt daarom intieme situaties die zouden kunnen leiden tot seksuele activiteit. Hij is bang voor de reactie van zijn vrouw op zijn deels verlamde lichaam.

Mevrouw van der Pijl ervaart juist meer zin in seksuele activiteit en heeft al een paar keer toenadering gezocht. De afwijzingen van haar man doen haar verdriet en zij weet niet hoe met haar toenemende verlangen om te gaan. Zij schaamt zich om op haar leeftijd ineens zo’n opleving van seksueel verlangen te hebben, vertelt mevrouw tijdens een bezoek van de thuiszorg.

  • Wat voel je?
  • Wat denk je?
  • Wat doe je?

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.