Zoeken

Video’s gesprekstechnieken

Video’s met voorbeelden van gespreksvoering over intimiteit en seksualiteit. Met een handleiding over hoe deze filmpjes gebruikt kunnen worden.

In het kader van het project ‘Seksualiteit en Intimiteit in Verpleeghuizen; Interventies en Lerende netwerken’ (SIVIL) zijn vier filmpjes ontwikkeld, met een drieledig doel:

  • Medewerkers laten zien hoe in formele en informele situaties het thema in.
  • Medewerkers laten reflecteren op de manier waarop zij zelf het thema intimiteit en seksualiteit aan de orde kunnen laten komen.
  • Medewerkers laten reflecteren op hoe intimiteit en seksualiteit in de organisatie aan de orde komen.

Van elk filmpje bestaan twee varianten:

  • Gesprek over intimiteit en seksualiteit.
  • Gesprek waarbij ook de reflectie van de zorgverlener op het gesprek wordt getoond.
    In beide gevallen is er ook een versie met ondertiteling.

In de handleiding leest u hoe u de onderstaande filmpjes kunt toepassen in de praktijk.

Intake

Contactverzorgende Anita van der Sloot houdt een intakegesprek met mevrouw de Wit en haar dochter Manon. Tijdens het gesprek brengt zij ook het thema intimiteit en seksualiteit ter sprake. Dit is een vast onderdeel van het intakegesprek van de organisatie.

Duobed

Wanneer meneer Kruinhoven wordt aangekleed door Miriam, krijgt hij een erectie. Hij voelt zich heel ongemakkelijk en stuurt haar weg. Miriam kiest ervoor om weer de kamer in te gaan en een gesprek over de situatie te beginnen.

Sekszorg

Bewoner Frits Veldkamp zit in zijn kamer zachtjes te neuriën terwijl verzorgende Karin bij het aanrecht staat. Zij vraagt naar de betekenis van het liedje en er ontstaat een gesprek over behoefte aan intimiteit en hoe daaraan tegemoet gekomen kan worden.

Medicatie

De arts gaat een gesprek aan met mevrouw Schouten die zich heel ongemakkelijk voelt omdat zij drang heeft om met haar hand in haar kruis te zitten. Zij begrijpt niet hoe dat kan. De arts geeft uitleg.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.