Zoeken

Zwangerschap en seksualiteit

Zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een grote invloed op de seksualiteit. Zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen allerlei vragen hierover hebben. Als zorgprofessional kun je hen hierbij begeleiden.

Ik dacht, als we seks hebben, dan doe ik de baby pijn, dus ik wilde niet meer.

Maurice – Aanstaande vader

Seks tijdens de zwangerschap?

In de 8e maand heeft de helft tot driekwart van de stellen nog geslachtsgemeenschap, in de 9e maand is dat nog een derde van de stellen. Een zwangerschap hoeft geen obstakel te zijn om seksueel actief te zijn. Toch is een kwart tot de helft van de zwangere vrouwen is bang dat geslachtsgemeenschap de baby beschadigt of de bevalling op gang brengt. Ook mannen kennen deze angst.

Tijdens de zwangerschap kan de behoefte aan seks bij zowel mannen als vrouwen veranderen. Ook kunnen seksuele klachten ontstaan en spelen er soms risicofactoren, zoals een dreigende vroeggeboorte. Na de zwangerschap kan het even duren voordat alles weer bij het oude is, pijn bij het vrijen kan een complicatie van de bevalling zijn. Het veranderende seksleven heeft een impact op de relatie tussen de (toekomstige) ouders, daarom is het belangrijk aandacht aan seksualiteit te besteden in het consult.

Tijdens het gesprek

  • Soms is het al voldoende als je uitlegt en informatie geeft of geruststelt. Bijvoorbeeld bij seksuele problemen zoals verschil in seksueel verlangen, minder zin in seks en pijn bij het vrijen.
  • Geef ook aandacht aan eventuele vragen van de partner.
  • Als er meer hulp nodig is, kunt je doorverwijzen naar een andere hulpverlener:
    •  Seksuoloog. Geregistreerde seksuologen kunt je vinden via www.nvvs.info.
    • Fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan helpen bij het vinden van een goede houding om prettig te vrijen, en om te leren ontspannen. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan helpen bij het beter bewust maken van het onderlichaam en de spierspanning van de bekkenbodem.

Risicosituaties tijdens zwangerschap

In principe kan vrijen tijdens de hele zwangerschap. Voor het kind leveren geslachtsgemeenschap en klaarkomen geen gevaar op. Er zijn echter wel risicosituaties:

  • bij bloedverlies
  • als de vliezen zijn gebroken en de vrouw vruchtwater verliest
  • als de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt
  • bij een dreigende vroeggeboorte

In deze gevallen geeft penetratie een risico op een infectie en kan een orgasme zorgen voor voortijdige weeën.

Het is goed om “pijn bij het vrijen” te noemen als complicatie na de bevalling. En dat je hulp moet zoeken als het niet beter wordt. Want ik wist niet dat dit niet normaal was. Er wordt vaak gezegd dat het anders is, maar niet hoe en wat. Terwijl urineverlies, een probleem van dezelfde bekkenbodem, juist heel veel aandacht krijgt!

Client (anoniem) – Het gehele interview met deze cliënt vind je op seksualiteit.nl.

Goed om te weten

  • Seks tijdens de zwangerschap is niet schadelijk, behalve in een aantal risicosituaties.
  • Tijdens de zwangerschap kan de behoefte aan seks bij zowel de man als de vrouw veranderen.
  • Pijn bij het vrijen kan wijzen op een schimmelinfectie, spierspanning van de bekkenbodemspieren of irritatie bij de ingang van de vagina.
  • Als er na de bevalling sprake is van een perineumwond, kan de vrouw het beste met geslachtsgemeenschap wachten tot deze dicht is.
  • Als een vrouw borstvoeding geeft, kan zij last hebben van vaginale droogheid.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.