Zoeken

Zorg voor Jeugd

Elke zorgprofessional die met jeugd werkt kan bijdragen aan een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling van jongeren en preventie van seksuele risico’s en ongezond of ongewenst gedrag.

Volgend werkveld Ouderenzorg

Jeugdhulp, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, centra voor jeugd en gezin, GGD-en, wijkteams, opvoedkundige hulp en ga zo maar door. In Nederland werken we er hard aan om onze jeugd gezond groot te brengen. Seksuele gezondheid is daar een belangrijk onderdeel van, met welk type jeugd je ook werkt.

Ga naar de werkwijze

Werken met kinderen 12- en opvoeders

Werken met Jongeren 12+

Tussen de 12 en 24 jaar gaan veel jongeren fantaseren over seksualiteit. Ze ervaren voor het eerst seksuele opwinding en een orgasme, gaan masturberen en doen hun eerste seksuele ervaringen op met anderen. De eerste liefdesrelaties worden gevormd. Tegen het eind van de adolescentie worden deze langduriger en intiemer. De seksuele oriëntatie wordt langzamerhand duidelijk.
Bij al deze ontwikkelingen kunnen jongeren ondersteund worden met informatie of adviezen. Er kunnen zich ook problemen voordoen waarbij hulp of advies van een zorgverlener onmisbaar is.

Belangrijke onderwerpen om met jongeren te bespreken zijn: consent, veilig vrijen, seksuele- en genderdiversiteit, lichaam, puberteit, plezierige seks, gelijkwaardige relaties, anticonceptie, de eerste keer, wensen en grenzen, porno, respectvolle omgang, online seks, ongewenst seksueel gedrag bij het uitgaan en straatintimidatie.

Handelingsadviezen GGD en Sense

Voor beleidsmakers

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.