Zorg voor Jeugd
Elke zorgprofessional die met jeugd werkt kan bijdragen aan een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling van jongeren en preventie van seksuele risico’s en ongezond of ongewenst gedrag.
Jeugdhulp, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, centra voor jeugd en gezin, GGD-en, wijkteams, opvoedkundige hulp en ga zo maar door. In Nederland werken we er hard aan om onze jeugd gezond groot te brengen. Seksuele gezondheid is daar een belangrijk onderdeel van, met welk type jeugd je ook werkt.
Werken met kinderen 12- en opvoeders
Meer weten over werken met kinderen en hun opvoeders?
Werken met Jongeren 12+
Tussen de 12 en 24 jaar gaan veel jongeren fantaseren over seksualiteit. Ze ervaren voor het eerst seksuele opwinding en een orgasme, gaan masturberen en doen hun eerste seksuele ervaringen op met anderen. De eerste liefdesrelaties worden gevormd. Tegen het eind van de adolescentie worden deze langduriger en intiemer. De seksuele oriëntatie wordt langzamerhand duidelijk.
Bij al deze ontwikkelingen kunnen jongeren ondersteund worden met informatie of adviezen. Er kunnen zich ook problemen voordoen waarbij hulp of advies van een zorgverlener onmisbaar is.
Belangrijke onderwerpen om met jongeren te bespreken zijn: consent, veilig vrijen, seksuele- en genderdiversiteit, lichaam, puberteit, plezierige seks, gelijkwaardige relaties, anticonceptie, de eerste keer, wensen en grenzen, porno, respectvolle omgang, online seks, ongewenst seksueel gedrag bij het uitgaan en straatintimidatie.