Zoeken

Casuïstiek – Zorg voor jeugd

Thema's waar je mee te maken kunt krijgen...

 

Met onderstaande casussen uit de zorg voor jeugd krijg je een beeld waar je als zorgprofessional in de praktijk tegenaan kunt lopen. De praktijkvoorbeelden geven je de kans te bedenken wat volgens jou in zo’n situatie de beste reactie is. Lees de casus door en stel je voor hoe je je in die situatie voelt, wat je denkt en hoe je erop reageert.

Casus - Meiden maken een sexy foto

Casus 1

Fatima is 16 jaar en van Marokkaanse afkomst. Zij heeft foto’s van zichzelf in seksuele poses gedeeld met Hassan (18) op wie zij heel verliefd was. Hij heeft haar verleid steeds verder te gaan en zei dat ze heel mooi was. Toen ze ermee wilde stoppen, wilde hij dat niet. Hij dreigde dat hij de foto’s zou verspreiden. Fatima wist niet wat ze moest doen. Uiteindelijk heeft Hassan de foto’s toch gedeeld op internet. Fatima’s ouders en haar jongere zusje weten het nog niet, maar dat duurt niet lang meer. Fatima voelt veel schaamte en is in gewetensnood: ze durft haar ouders niet onder ogen te komen. Welke schande spreekt zij over haar familie uit? Hoe kan ze nog over straat gaan? Hoe lang zullen de foto’s haar blijven achtervolgen? Waarom heeft Hassan dit gedaan?

  • Wat voel je?
  • Wat denk je?
  • Wat doe je?

Volgende stap: Oefenen.
Hoe zou jij met Fatima in gesprek gaan? Oefen met je collega’s in 10 min.
Iemand is Fatima, iemand is de zorgverlener en een iemand observeert.
De observant maakt aantekeningen en na 10 minuten bespreken jullie hoe het ging.
Daarna rouleren.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.