Workshops Symposium intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg
Maak het toekomstbestendig
- Speeddate – rondje experts
Tineke Roelofs is GZ Psycholoog en onderzoeker bij Tilburg Universiteit, waar zij promoveerde op het onderwerp seksualiteit en intimiteit en mensen met dementie. Tijdens deze speeddate kan zij hier meer over vertellen maar kun je haar vooral vragen stellen over dit onderwerp, casussen voorleggen of je laten verrassen door de vragen van andere deelnemers.
Marion Drubers werkt al sinds 1990 in de zorg als verpleegkundige en sinds kort ook al seksverzorgende. Tijdens deze speeddate leer je over haar drijfveren, vertelt ze meer over het belang van sekszorg en denkt ze met je mee over casussen uit jouw praktijk.
Ingrid van Kempen is seksuoloog bij BrabantZorg en actief in het op de kaart zetten van intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg. Je kunt bij haar terecht met seksuologische vragen maar ook organisatorische of vragen over samenwerken tussen collega’s op het gebied van seksualiteit en intimiteit.
Willem Bakker is actief bij de Raad van Ouderen in West-Friesland. In hun regio organiseren ze bijeenkomsten over seksualiteit en intimiteit en ouderen, gaan ze in gesprek met (lokale) politici en weten ze veel zorgorganisaties te bereiken. Zij zijn de expert op het gebied van participatie van ouderen. Loop jij hier tegenaan binnen jouw organisatie? Dan krijg je van hen te horen hoe je dit kunt aanpakken.
- Persoonsgerichte methodiek Hogeschool Saxion
Op intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis en de thuiszorg rust nog een flink taboe. Hoe kun je daar als cliënt, maar ook als zorgverlener een goed gesprek over voeren? En ook nog zodat iedereen zich er prettig bij voelt? Hogeschool Saxion ontwikkelde met onderzoekers van lectoraat Verpleegkundig en Industrial design een persoonsgerichte methodiek. Onder andere met een app, die ingezet kan worden om dit goede gesprek te voeren. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de cliënt, maar ook hoe hij er instaat als professional.
Workshopleiders: Sonja van der Sluis, docent/onderzoeker bij Smart Health, Hogeschool Saxion en Jos Thalen, associate-lector Industrial Design, Hogeschool Saxion
- Richtlijn Veranderende Seksuele Gezondheid
De richtlijn veranderende seksuele gezondheid (ontwikkeld door Rutgers en Trimbos, in opdracht van V&VN) stelt verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners in staat om signalen van veranderende seksuele gezondheid te herkennen en het thema te bespreken. De richtlijn richt zich op mensen met een chronische ziekte, kanker, een lichamelijke beperking en ouderen.
In deze workshop krijg je meer informatie over seksuele gezondheid, de belangrijkste klachten en signaleren bij deze doelgroep en leer je de richtlijn en bijbehorende gesprekskaart en cliënten informatie te gebruiken in de praktijk.
Animatie: Animatie Richtlijn Veranderende seksuele gezondheid – YouTube
Seksuele gezondheid bespreekbaar maken in de zorg – Rutgers (seksindepraktijk.nl)
Workshopleider: Niels Geul, verpleegkundige
- Onbekend maakt onbemind – LHBTIQ+ ouderen
De workshop Onbekend maakt onbemind gaat over LHBTIQ+-ouderen en waardoor zij zo weinig zichtbaar zijn in de zorg. Aan de hand van vragen en casuïstiek gaan we in gesprek met elkaar over een professionele en respectvolle bejegening van deze groep bewoners/cliënten. U gaat naar huis met meer informatie, praktische tips en een grotere bewustwording om meer aandacht te geven aan seksuele en genderdiversiteit in uw werk.
Workshopleider: Herman Boers, expert en trainer op het gebied van seksuele en genderdiversiteit in zorg en welzijn.
- SIVIL workshop – interventies, onderzoek en een lerend netwerk
In deze workshop nemen we je mee in wat er in de afgelopen 5 jaar binnen het project ‘SIVIL: seksualiteit, intimiteit in het verpleeghuis, in lerende netwerken’ is ontwikkeld en onderzocht. We demonsteren alle producten en tools. Ook is er aandacht voor de organisatie-scan die ontwikkeld werd binnen dit project. Met deze scan kun je inzichtelijk maken wat zorgprofessionals al weten over intimiteit en seksualiteit en wat hun leerbehoeften zijn. Tot slot worden deelnemers van de train-de-trainer van SIVIL gevraagd hun ervaringen te delen en is er vooral ook gelegenheid om van elkaar te leren.
Workshopleiders: Diny Stekelenburg onderzoeker Vilans, Henry Mostert
Terug naar het overzicht